Asinotherapie

Asinotherapie


Wat?

Asinotherapie is een vorm van "Animal Assisted Therapy" waarbij een dier door de ergotherapeute ingezet wordt om op een aangename en speelse manier, sneller door te dringen tot de cliĆ«nt en hierbij zijn/haar mogelijkheiden en behoeften in kaart te kunnen brengen.  Gedurende de volledige begeleiding zal dan het individuele plan ondersteund worden met inzet van het dier.


Waarom?

De ezel (equus asinus) heeft enkele natuurlijke voordelen t.o.v. paarden, die kunnen benut worden voor kinderen en jongeren.


Ezels zijn tam, rustig, tolerant en loyaal. Ze zijn ook gekend voor hun betrouwbaarheid en liefdevolle toenadering naar de mens.


Voor het werken met kleinere kinderen en jongeren die nog onbedacht en spontaan uit de hoek kunnen komen is het grote voordeel dat de ezel geen paniekdier is.  Bij gevaar (plotse bewegingen of geluiden) zal een ezel niet snel panikeren en mocht dat zo zijn, rennen ze hooguit enkele meters ver om dan even het gevaar te beoordelen. Meestal komen ze nadien rustig terug.  De ezel slaat dus niet op hol.


Verder is de humor van de ezel zeker te waarderen.  Het zijn echte speelvogels die graag je aandacht trekken en dingen proberen af te pakken en je voor de gek trachten te houden.  Ze houden enorm van knuffelen en komen dan ook makkelijk toenadering zoeken.