Hippotherapie

Hippotherapie - Equitherapy


Wat?

Hippotherapie is  zoals Asinotherapie, een vorm van "Animal Assisted Therapy" waarbij een dier door de ergotherapeute ingezet wordt om op een aangename en speelse manier, sneller door te dringen tot de cliĆ«nt en hierbij zijn/haar mogelijkheiden en behoeften in kaart te kunnen brengen.  Gedurende de volledige begeleiding zal dan het individuele plan ondersteund worden met inzet van het dier.


Waarom?

Het voordeel van een paard of pony is dat het groter en sterker is dan de ezel, hierdoor is hippotherapie inzetbaar voor grotere en zwaardere personen.  De ezel is minder bekend als rijdier, terwijl een paard (en zijn karakter) makkelijker toelaten om hen te berijden.  Hierdoor kunnen we ook "portage" aanbieden aan grotere personen.

Het berijden van een paard draagt bij tot evenwichtsbezef en rompstabiliteit.  De lichaamswarmte werkt ontspannend.  Bij portage (zachtjes wiegen al liggend op de rug van het paard) combineren we alle voordelen en bekomen we regelmatig een totale relaxatie.


Onze hippotherapie pony, is een D-pony die heel gewend is onder zadel te werken met veel verschillende ruiters (ex manege pony).  Hij is ook heel zachtaardig naar kinderen en jongvolwassenen en heeft steeds interesse in positieve aandacht.


Het is een echte "spiegelaar" die hem uitermate geschikt maakt tot therapie dier.


Hij is goed opgenomen in de kudde met de ezels en is altijd in voor een grapje, hij kan ook enorm genieten van verzorgen en knuffelen.